Yaşlılarda Cilt Sorunları

Yaşlılık bütün vücutta olduğu gibi deride de bazı değişikliklere neden olur. Yaş ilerledikçe deri hücrelerinin yenilenme hızı azalır, buna bağlı olarak deride incelme oluşur ve yara iyileşmesi gecikir. Derinin su tutma ve ısıyı koruma özelliği azalır ve sonuçta derinin dış ortama karşı koruyuculuk özelliği de azalır. Deri kurur ve kabalaşır. Hem deri incelmesi sonucu hem de deriden zararlı maddelerin temizlenme hızı azaldığından yaşlılarda alerjik ekzema görülme sıklığı artar. Derinin alt tabakalarında kollajen ve elastin miktarının azalması deride gevşeme, sarkma, ince ve derin kırışıklıkların oluşumuna yol açar. Zamanla güneşin zararlı etkilerinin birikimi sonucu deride özellikle güneş gören bölgelerde düzensiz kahverengi lekeler gelişir. Güneş ışınlarının etkisi ile zamanla et benlerinde ve damar benlerinde artış, seboreik keratoz denilen ben benzeri oluşumlar, iyi ya da kötü huylu tümörlerin oluşabilir, yaşla birlikte deri kanserlerinin görülme sıklığı artmaktadır.
Ter bezi sayısı ve salgısı zamanla azaldığından yaşlılar daha az terler. Yağ bezlerinin yağ salgılama kapasiteleri azalır fakat yağ bezlerinin büyüklüğü artar. Büyüyen ve çoğalan yağ bezlerine bağlı yüzde küçük, beyaz kabarıklıklar görülür.
Menapoz sonrası hormonal değişikliklere bağlı özellikle alt çenede kalın ve sert kıllar gelişebilir. Erkeklerde ise kaşlar, burun delikleri ve kulaklardaki kılların uzunluğu artar.
Tırnaklar kurur ve gevrekleşir, renkleri koyulaşır. Tırnak uzama hızı azalır. Saçlar seyrek ve gridir.
Bu değişiklikler içinde kötü huylu tümörler hayatı tehdit edebilen sağlık sorunudur, diğer değişiklikler kozmetik sorundur fakat kişiyi mutsuz edebilir ve tedavi arayışına sokabilir.

Deri kuruluğu yaşlılarda en sık görülen deri sorunudur. Deri kuru ve kabalaşmış görülür, kepeklenme, bazen kızarıklık, çatlaklar ve kaşıntı oluşabilir. Kuruluğun başlıca sebebi derinin su tutma kapasitesinin azalmasıdır. Ayrıca böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıkların varlığı, özellikle idrar söktürücü, kolesterol düşürücü ilaçların, hormonların kullanımı kuru deriye neden olan faktörlerdendir. Sık banyo alışkanlığı, uzun süre ve sıcak duş almak, köpüren duş ürünleri kullanmak, soğuk ve kuru hava, ortamın neminin az olması ve klima kuruluğu arttıran çevresel faktörlerdir. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması sonucu deride oluşan fotoyaşlanma bulguları deri kuruluğunu artırır.

Yaşlılarda en sık rastlanan şikayet kaşıntıdır ve en önemli nedeni deri kuruluğudur. Bunun dışında yaşlılarda kaşıntıya neden olabilecek durumlar; ekzemalar gibi deri hastalıkları, diyabet, böbrek yetmezliği, guatr, karaciğer hastalıkları, demir eksikliği gibi sistemik hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımıdır. Yaşlılık döneminde çok sayıda ilaç kullanımı vardır ve birçok ilaç kaşıntıya neden olabilir veya kaşıntıyı artırabilir. Bunların başında tansiyon ilaçları, kalp ritim bozukluğu ilaçları, diyabet ilaçları, kolesterol düşürücüler, antibiyotikler sayılabilir.
Kaşıntı tüm vücutta yaygın olabileceği gibi bazen sadece kol, bacaklar veya sırt gibi bölgelerde lokalize de olabilir.
Hafif kaşıntılarda sıcak banyo ve irritanlardan kaçınmak, ortamın neminin arttırılması, ılık su kompresleri ve nemlendiricilerin kullanımı gibi önlemler yeterli olabilir. Dirençli durumlarda kortizonlu kremler ve sistemik antihistaminiklerin kullananımı gerekli olabilir.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.