Rozase deri renginden dolayı halk arasında gül hastalığı olarak adlandırılan bir deri hastalığıdır. Genellikle yüzde yanaklar, alın, burun ve çene üzerinde görülür. Nadiren saçlı deriye ve boyuna doğru yayılabilir. Başlangıçta zaman zaman yanma hissi ile birlikte kızarma atakları yaşanır, zamanla küçük kırmızı kabarcıklar ve daha az sayıda sivilce benzeri döküntüler oluşur. Tedavi geciktiğinde yüzde kalıcı kızarıklık, damar genişlemeleri ve daha sonra şişlikler oluşur. Deride kalınlaşma ile birlikte görülen kalıcı şişlikler fima olarak adlandırılır. En sık burunda gelişir (rinofima). Bu ödemli değişikliklere erkeklerde daha sık rastlanır.
Bazı hastalarda göz şikayetleri de oluşur. Yanma, batma hissi, konjonktivit ve tablo ilerledikçe kalıcı hasar bırakabilen keratit gelişebilir.
Hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlık sonucu gelişen damar değişikliklerin hastalığı başlattığı düşünülmektedir. Hastalık her türlü sıcak teması ile tetiklenir. Güneş ışınları, ısı kaynakları, ocak ve fırın ısısı, çay, kahve ve çorba gibi içeceklerin sıcak içilmesi gibi durumlar, baharatlı yiyecekler, alkol tüketimi ve stres tetikleyici rol oynar.
Tedavide tetikleyici faktörlerden kaçınmak en önemli yaklaşımdır;
Tedavide;