Molluskum kontagiozum siğillere benzeyen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Siğillerde olduğu gibi çocukluk çağında ve immun direnci düşük kişilerde görülme eğilimindedirler.
Vücudun her yerinde görülebilirler. Genellikle gövdede ve vücut kıvrımlarında yerleşirler. Erişkinlerde genital bölgede görülebilirler ve cinsel ilişki ile bulaşabilirler. Sert, deri renginde, ortasında hafif çukurlanma gösteren, küçük, çok sayıda kabarık oluşumlardır, ortasında tıkaç benzeri bir yapı bulunur. Bazılarının çevresinde kızarıklık ve şişme olabilir, kaşıntılı olabilirler.
Molluskum oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Yaz aylarında havuz başlarından, spor salonlarından hastalıklı kişilerden bulaşır. Kişinin kendi teması ile kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine bulaşarak yayılabilir.
Molluskum kendiliğinden iyileşebilir, bu nedenle aşırı tedavilerden kaçınılmalıdır. Genellikle tedavi edilmese bile kendini sınırlayarak 6 ay-2 yıl içinde iz bırakmadan iyileşirler. Kaşınma ve tahriş olduğunda iz kalabilir. Aşırı tedavi girişimleri iz bırakabilir. Tedavisinde siğillerde olduğu gibi tahrip edici yöntemler uygulanır. Bu tedavi yöntemleri fiziksel veya kimyasal destrüktif tedaviler olan asitli solüsyonlar, yakma ve dondurma tedavileridir. Çocuklarda bu yöntemler can yakıcı olabileceğinden tedavide aşırıya kaçılmamalıdır. Kişinin immun direnci tedavi başarısında çok önemli olduğundan direnci destekleyen tedaviler verilebilir.