Lazer Uygulamaları ile İlgili Merak Edilenler

Soru: Lazer nedir?

Lazer ışıkla yapılan tedavi yöntemidir. Normal ışıktan farkı tek dalga boyuna sahip, demetlenmiş, çevreye dağılmayan ışık oluşudur.

Soru: IPL nedir, lazerden farkı nedir?

IPL bir ışık kaynağıdır, gerçek lazer ışını özelliklerini taşımaz.

Soru: Lazer epilasyon nasıl yapılır?

Lazer kaynağından deriye yönlendirilen ışın kıla rengini veren pigment tarafından emilir, enerji emilimi kıl kökünün kalıcı yanması ile sonuçlanır. Kılın enerjiyi tutup yanması fakat derinin yanmaması önemlidir. Bu nedenle beyaz tenli, koyu ve kalın kıllı kişilerde lazer epilasyon daha güvenlidir. Koyu tenli kişilerde uygulanacak dozun deneyimli dermatologlar tarafından ayarlanması oluşabilecek yanık ve benzeri istenmeyen etkileri önler.

Soru: Lazer epilasyonda yanık oluşabilir mi?

Kıl gibi deride de melanin pigmenti mevcuttur, koyu tenli kişilerde ve lazer dozları doğru ayarlanmamış kişilerde enerji deri tarafından fazla emilirse deride yanık oluşabilir. Bu nedenle yetkin olmayan kişilerce yapılan lazer epilasyonlardan kaçınılmalıdır.

Soru: Lazer epilasyon kansere yol açar mı?

Bilindiği gibi radyasyon kanserojen etkilidir. Lazer ışını radyoaktif bir ışın değildir. Ayrıca dalga boyuna göre değişmekle birlikte derinin altına kadar ulaşamaz. Dolayısıyla deri altı lenf bezi, genital organlar gibi dokulara bir etkisi yoktur. Lazer ve IPL epilasyona bağlı hiçbir kanser olgusu bildirilmemiştir.

Soru: Vücutta benler varsa lazer yaptırmak zararlı mıdır?

Vücuttaki her benin kanserleşme riski yoktur, buna karşılık benler bol miktarda pigment içerdiğinden lazerle kolay yanarlar. Yanık gibi travmalar ise benler için zararlıdır. Bu nedenle lazer epilasyon yapılırken benler üzerine atış yapılmamalıdır, benler kapatılmalıdır.

Soru: Lazer koltukaltı veya kasık lenf bezlerine zarar verir mi?

Lazer ışını lenf bezlerine ulaşacak kadar derine inemediğinden ve ayrıca lenf bezlerinde ışını tutacak pigment olmadığından herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Aynı şekilde kadınlık üreme organlarına da ulaşamaz ve ileriye yönelik herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir.

Soru: Lazer ışınının gözlere zararı nedir?

Gözlerde de pigment bulunduğundan lazer ışınının gözlere gelmesi halinde tahrip edici etki oluşur. Bu nedenle lazer ışını olan odada hem hasta hem de uygulayıcının lazer ışınlarına karşı koruyucu gözlük takmaları gerekmektedir. Lazerle ilgili kazalarda göz sorunları yaşanabilir.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.