Yüzde kırmızı görünüm kişinin sosyal hayatını etkileyen, psikolojik strese neden olan bir durumdur. Yüzde kızarıklık zaman zaman ataklar halinde yaşanabilir veya bazı durumlarda sürekli kalıcılık gösterebilir veya giderek artabilir.
Bu görünüme yol açan sebepler geçici ve tedavi edilebilen hastalıklar olabilmekle birlikte bazı ciddi sistemik hastalıkların da belirtisi olabilir.
En sık görülen geçici veya iyi huylu nedenler;
- Ateşli hastalıklar; enfeksiyonlara bağlı yada enfeksiyon dışı vücut ısısı yükseldiğinde yüzde kızarıklık oluşur. Ateş normale döndüğünde kızarıklık da düzelir. Özellikle gece terlemesi ile birlikte yükselen ateş nedeni araştırılmalıdır. Egzersiz yapılması sonucu vücut ısısı yükselmesi de yüzde kızarıklığa neden olabilir
- Emosyonel yüz kızarması;anksiyeteyüz kızarmasının en sık nedenlerindendir. Özellikle toplum içinde yaşanan sıkıntı sonucu aniden terleme ile birlikte yüz kızarmasının yaşanması psikolojik nedenlere bağlıdır ve anksiyete tedavisini gerektirir. Psikoterepi yaklaşımı yararlı olabilir. Doktor kontrolünde kullanılan bazı ilaçlar (Nadolol,nonselektif bir betabloker gibi) damarsal tepkileri azaltarak bu tip kızarmayı kontrol altına alabilir.
- Hormonal değişikliklere bağlı yüz kızarması; menopoz döneminde kadınlarda ani terleme atakları ile birlikte yüz kızarması görülebilir.
- Gıda ve alkole bağlı yüz kızarması; özellikle baharatlı ve acılı gıdalar (biberdeki etken madde olan kapsaisin içeren gıdalar) ve alkol geçici yüz kızarmasına yol açabilir. Gıdalar içinde veya ilaçlar içinde bulunabilen tiramin, histamin, monosodyumglutamat,nitritler, sulfitlerve yüksek alkol oranı ani kızarıklık ataklarına yol açabilir. Bazen bu ataklar başağrısı ile birlikte görülebilirler. Sıcak içecekler de bazen yüz kızarmasını tetikleyebilir. Alkol alınımını takiben yüz kızarması 3-10 dakika içinde başlayıp, yüz kılcal damarlarının genişlemesine bağlı olarak 15 dakikada maksimuma ulaşabilir.
Ciddi hastalıklara bağlı yüz kızarması nedenleri;
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.
Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Bütün bu hastalıklara bakıldığında yüz kızarmasının çok basit ve geçici nedenlere bağlı olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da bulgusu olabileceğini düşünüp özellikle giderek artan durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanının görüşünü almak gerekir. Dermatolog sistemik nedenden şüphelenilirse ileri tetkikler için ilgili bölüme yönlendirecektir ve bazı hastalıkların tanısının erkenden konması mümkün olacaktır.