Göz çevresinde gelişen kızarıklık, kepeklenme ve bazen ödem ve sulantılı kabarcıklarla seyreden ekzema verdiği rahatsızlık hissi ve görüntüsü nedeni ile kişinin günlük hayatını etkileyen bir deri reaksiyonudur. Birçok nedenle gelişebilir. Kişinin bünyesinde mevcut olan bir duyarlılık bu ekzemaya yatkınlığa neden olabilir. Bu tip durumlar atopik dermatit, seboreik dermatit gibi kalıtımsal ekzemalardır. Atopik dermatit, alerjik astım ve saman nezlesi gibi bulgularla veya tek başına göz kapağı ekzemasının nedeni olabilir. Atopik kişiler genellikle kaşıntılı ve kırmızı göz ve göz çevresine sahiptirler, uzun süreli durumlarda göz kapaklarında kuruluk, kepeklenme, ince çatlaklar, deride kabalaşma ve koyu halkalar gelişebilir.
Bazen de dış etkenlere bağlıalerjik orijinli veya irritasyon sonucu göz çevresi ekzeması gelişebilir.Bu tip ekzemanın nedenleri; temas eden alerjenlere bağlı olabilir, havadan yayılan partiküllere bağlı olabilir, güneş etkisi ile tetiklenen allerjiler olabilir.
Bu tip allerji kadınlarda daha çok görülür, genellikle kozmetik kullanımına bağlı olduğunu düşündürür.Göz kapakları derinin en ince olduğu bölgelerdir, bu nedenle temas eden maddelerdaha kolay emilir ve deri reaksiyonunun en sık görüldüğü bölgedir.
Birçok kozmetik ürün; göz çevresi kremleri, maskara, far, kalem,eyeliner gibi göz kozmetikleri, göz damlaları,kontakt lens solüsyonları en sık rastlanan alerjenlerdir.
İlginç olarak göz çevresi ürünlerinin dışında göz harici bölgelere kullanılan ürünler de ekzema nedeni olabilir ve araştırılmalıdır; saç ürünleri, yüz kremleri ve makyaj ürünleri ve el ürünleri gibi. El için kullanılan bir ürün elden göz kapağına taşınarak elde hiçbir şikayete neden olmadan göz kapağı allerjisi yapabilir. Özellikle saç v e tırnak boya ve cilaları önemli allerjenler olabilir.
Ürün içeriği olarak allerji yaptığı saptanan allerjenler; goldsodiumtiosulfat,fragrance mix, Peru balsamı, nikel sulfatve neomisindir. Ayrıca; her türlü koku ve boya maddeleri alerjik özellikleri bilinen maddelerdir.Bazı maskara, göz farı, eyelinerkalemlerde nikel olduğu bilinmektedir.
Göz damlaları ve kontakt lens solüsyonlarında bulunan bazı içerikler ve koruyucular alerjik reaksiyona yol açabilir. En sık benzalkoniumklorid, timerosal, parabenler ve klorhexidininallerji yaptığı bilinmektedir.
Diğer bir neden havadan gelen partiküller bağlı alerjik reaksiyondur. Havadan partikül tarzında yayılan allerjenler de göz kapağı derisinden daha kolay emilir. Üst göz kapağını daha çok etkiler. Bu maddeler; bitkiler, odun allerjenleri, plastik, lastik, zamk, metaller, endüstriyel ve farmasötikkimyasaller, böcek ilaçları, ev tozu, sigara dumanı olabilir.
Göz kapağı ekzeması oluştuğunda göz çevresi derisi çok hassas olduğundan herhangi bir krem veya tavsiye üzerine herhangi bir ilaç kullanmadan hemen bir dermatolojiuzmanı muayenesi çok önemlidir. Bu ekzemanın tipi ve nedeni saptandıktan sonra en doğru tedavi ile kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız mümkündür. Aksi halde yanlış kullanılan kremler hastalığı şiddetlendirebilir, ince deriden emilen yanlış ilaçlar göz için sakıncalar doğurabilir.