Çocukluk Çağı Ekzemasında Deri Bakımı

Atopik dermatit adı verilen çocukluk çağı ekzeması oldukça sık görülen fiziksel, psikolojik ve sosyal durumu etkileyen, hayat kalitesini bozan, alevlenme ve iyileşmelerle seyreden, kronik, kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Çocuklarda aynı zamanda alerjik nezle, alerjik göz nezlesi ve allerjik astım da eşlik edebilir. Bu tip allerjilerin bütün dünyada sıklığı artmaktadır.

Çocukluk çağı ekzemasında deri kuru, sert, kaba, pürüzlü, kepekli ve yer yer çatlak olabilir. Çevresel faktörler de deri kuruluğunda rol oynar. Deri kuruluğu kaşıntının en önemli nedenidir. Kaşıma aynı zamanda deriyi zedeleyerek mikroorganizmaların ve allerjen maddelerin deriye geçişini artırır. Bu nedenle tedavide en önemli yaklaşım deri kuruluğunun azaltılması ve derinin koruyucu özelliklerinin tamir edilmesine dayanır. Bu amaca uygun deri bakımı ana yaklaşımdır. Deri bakımı hastalığının alevlenmesini ve kortikozon tedavisine ihtiyacı azaltır. Dermatoloji ve Allerji organizasyonları tarafından uygun banyo ve ardından nemlendirici kullanımı ile günlük deri bakımı önerilir.

Ekzemanın kontrolünde uygun hijyenik standartlarda deri temizliği gereklidir. Banyo deri nemlenmesi, temizlenmesi, uygulanan diğer ürünlerin emiliminin artırılması, efekte ekzemada kabukların uzaklaştırılması ve enfeksiyon yerleşiminin önlenmesi açısından gereklidir. Uygun olmayan banyo yapılması suyun deriden daha fazla buharlaşmasına ve derinin koruyucu fonksiyonunun bozulmasına, kuruma ve çatlamaya yol acar. Banyo suyu ılık olmalı, banyoda uzun sure kalınmamalıdır. Yumuşak ve pH dengeli, yumuşatıcı içeren sabunlar kullanılabilir. Parfümlü sabun ve köpüklerden ve deterjanlardan kaçınılmalıdır. Banyodan sonra çocuk ovulmadan, yumuşak havlu ile nazikçe dokunularak kurulanmalıdır, aksi halde kaşıntı başlatılabilir. İki-uç dakika içinde nemlendirici sürülmelidir. Şiddetli alevlenmelerde sabunsuz banyo tercih edilebilir.

Nemlendirici uygulanması derinin yüzey özelliklerini düzenler, deriden su kaybını azaltarak ve deri yağ dengesini düzenleyerek koruyucu özellikleri tamir eder. Kaşıntıyı azaltır, allerjen veya mikroorganizmaların deriye geçişini engelleyerek hastalığın alevlenmesini azaltır.

Özellikle son zamanlarda derinin bariyer tamiri için seramid içeren kremler geliştirilmiştir. Seramid içeren kremler derinin ana yağ salgısını tamir ederler. Linoliek asit içeren kremler de derinin bariyer fonksiyonunda katkıda bulunurlar. İki yaş altındaki çocuklarda allerjik özelliği bilinen fıstık yağı veya yulaf içeren nemlendiricilerden kaçınılmalıdır. Nemlendirmenin klinik etkinliği sadece doğru ürünün seçilmesine değil, doğru kullanılmasına da bağlıdır. Uygulama tekniği etkiyi belirler, yetersiz uygulamalar etkinliği azaltır.

Kaliteli nemlendirici kuru deriye uygulandığında hızla emilir, irritasyon yapmaz ve rahatlatıcı etkisi çabuk başlar. Kremler gün içinde, merhemler gece için önerilir. Genellikle kremler yüz için, yağ bazlı kombinasyonlar vücut için uygundur. Diğer topikal tedaviler de kullanılıyorsa aralarında en az 30 dakika, mümkünse bir saat ara bırakılmalıdır. Kortizonlu krem gibi bir ilaç kullanılıyorsa ilaç üzerine nemlendirici uygulanmamalıdır, ilaçtan önce nemlendirici sürülmelidir.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.