Beslenme ve Saç İlişkisi

En sık karşılaştığım sorulardan biri “saçlarımın dökülmesini önlemek, parlak ve sağlıklı görünmesini sağlamak için nasıl beslenmeliyim, herhangi bir vitamin kullanmalımıyım” oluyor.

Vitamin ve mineraller saçlar da dahil vücutta birçok sistemde yapıtaşı olan enzim ve proteinlerin işlevini yerine getirebilmesi için gereklidir. Genellikle sağlıklı beslenen ve herhangi bir hastalığı olmayan kişilerde ayrıca vitamin katkısı almaya gerek yoktur. Ancak bazı vitamin ve elementlerin belirgin eksikliği saç dökülmesine yol açtığı için gerekli durumlarda doktor kontrolünde destek alınmalıdır.

Destek alınması gereken bazı durumları özetlemek gerekirse;

  • Saç dökülmesine neden olan ve dünyada en sık rastlanılan element eksikliği demir eksikliğidir. Kadınlarda sıklıkla mens kanamaları ve gebelik nedeni ile gelişir. Ayrıca yetersiz demir alımı, bağırsaktan emilim bozukluğu da sebep olabilir. Doğru beslenme ile demir eksikliği önlenebilir; kırmızı et, balık ve yeşil yapraklı sebzeler demir içerir. Demir C vitamini ile birlikte alındığında emilimi artarak daha yararlı olur. Çay ve kahve tüketimi ise demirin emilimini azaltır.
  • Çinko vücutta yaklaşık 300 enzimin işlevi için gerekli bir elementtir; büyüme ve gelişme, yara iyileşmesi, immunite, kollajen sentezi gibi fonksiyonlar çinkoya bağımlıdır. Vücutta sentezlenmediği için diyetle alınmak zorundadır. Özellikle kırmızı et ve balık tüketmeyenlerde yetmezliğine sık rastlanır. Ayrıca tahılların içerdiği fitatlar çinkoyu bağlayarak emilimini azaltırlar ve yetersizlik oluşabilir. Bazı bağırsak hastalıklarında çinko diyetle alınsa bile yetersiz emilim sonucu çinko yetmezliği oluşabilir. Ayrıca enfeksiyonlar, gebelik, böbrek hastalıkları, alkol tüketimi, kanserler gibi hastalıklarda da çinko yetmezliği gelişebilir. Saçlarda yaygın seyrelme ve saç dökülmesi, kuruluk, kırılganlık görülür.
  • Esansiyel yağ asitlerinin yetmezliği de saçlarda çinko yetmezliğine benzer sonuçlara neden olur. Linoleik asidin diyetle az alınması saçlarda yaygın incelme ve seyrekleşmeye ve saç renginde beyazlaşmaya neden olabilir.
  • Selenium da çinko gibi birçok fonksiyon üstlenen ve eksikliğinde saçlarda dökülme oluşan elementerden biridir. Selenyum eksikliğinde saçlarda ve deride beyazlaşma oluştuğu da bildirilmiştir.
  • Biotin yetmezliği ciddi saç kaybına ek olarak kaş ve kirpiklerde de dökülmeye neden olabilen fakat nadir görülen bir durumdur. Genetik biotin yetmezliğinin yanısıra kötü beslenme, alkolizm, gebelik de biotin yetmezliğine neden olabilir. Biotin desteği saç dökülmelerinin azaltılması, ayrıca kırılan ve soyulan tırnaklar için de yararlıdır.
  • Vitamin A yetmezliği başlıca gece körlüğü gibi göz kusurları ile kendini göstermekle birlikte saçlarla ilgili sorunlara da neden olabilir.
  • Çok ciddi protein alınımı eksiklikleri (sıkı diyetler ve yeme bozuklukları, bağırsak emilim bozuklukları gibi) saçlarda incelmeye, kolay kırılmaya ve yaygın seyrekleşme tarzında dökülmeye neden olur.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.