Göz Çevresi Koyuluğu Nedenleri ve Tedavisi

Gözaltı ve göz çevresi koyu halkaları her iki cinste ve her yaşta oluşabilen ve kişiyi mutsuz eden kozmetik bir sorundur. Kişiyi olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösterir bu yüzden tedavi arayışlarına neden olur.

Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte birçok faktör tek başına veya bir arada bu görünümü oluşturabilir. Göz çevresi doku volümünde yaşla azalma, deri elastikiyetinde azalma, gözaltı yağ dokusunun fıtıklaşmasına bağlı torbalanma koyuluk şeklinde sonuçlanabileceği gibi, göz çevresi damarlarında artış ve dolaşım bozuklukları ve herhangi bir nedenle bu bölge derisinde pigment birikimi göz çevresi koyuluğuna yol açabilir.

Yapılan çalışmalarda en önemli sebebin damarsal dolaşım bozuklukları olduğu, bunu göz çevresi derisinde gelişen pigmentasyon ve gözaltı bağ dokusu zayıflığına bağlı çökme veya torbalanma izlemektedir.

Pigment birikimine en sık yol açan durum sık tekrarlayan göz kapağı ekzemasına bağlı veya alerjik göz yaşarmasına bağlı tekrarlayan kaşıma ve ovma hareketidir. Bu tip göz çevresi koyuluğu atopik dermatit denilen çocukluk çağı ailevi ekzeması nedeni ile erken gençlik yıllarında başlayabilir. Bu bölgedeki aşırı pigment birikimi güneş ışınlarının etkisi, gebelik ve hormonal nedenlerle de oluşabilir. Bazı göz damlaları (bimatoprost içeren damlalar) pigment artışına yol açabilir.

Alt göz kapağı deri gevşekliği ve deri altı dokusunda volüm kaybı genetik belirlenen kronolojik yaşlanma ve dış faktörlere bağlı (fotoyaşlanma) erken yaşlanma sonucu oluşur. Bu sorun ışığı yansıtmada farklılık oluşturarak koyu halka izlenimi vermektedir. Ayrıca alt göz kapağı bölgesindeki deri altı bağ ve yağ dokusu azalmasına bağlı damarların yüzeysel seyretmesi bölgede mavimsi bir renk verebilir ve gözaltı koyuluğu şeklinde yansır.

Tedavide; Göz altı volüm kaybı durumunda göz altı çukuruna uygulanabilecek özel hyaluronik asit dolguları sayesinde volüm kaybına bağlı koyulaşmayı kısa sürede ortadan kaldırılabilir.

Göz çevresi derisinin elastikiyet kaybı mikroiğne yöntemi (dermaroller, dermapen) ile tedavi edilebilir.

Alt göz kapağındaki koyulaşmaya yol açan damarlar uzun dalga boyundaki lazerlerle (NdYAG) tedavi edilebilir.

Alt göz kapağı koyuluğunu ve elastikiyet kaybını azaltmak için birçok dermatokozmetik ürün geliştirilmiştir. %0.1 retinol, C, E ve K vitaminleri içeren ürünler en iyi sonuç veren ürünlerdir. Vitamin C özellikle alt göz kapağındaki bağ dokusu ve deriyi kalınlaştırarak damarsal yapıları gizler ve koyu rengin azalmasına yol açar.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.