Bebeklerde Pişik Sorunu

Pişik (kundak bezi dermatiti) kundak bezinin temas ettiği bölgedeki birçok faktör nedeni ile gelişen bir tablodur. Sekonder olarak bakteri ve mantar enfeksiyonları da eklenebilir.

Arabezi kullanımı süresince bebeklerin yaklaşık üçte birinde kundak bezi dermatitinin bir formu görülebilir. Her iki cinste de eşit olarak görülür. Kış aylarında muhtemelen daha az bez değiştirme nedeni ile daha sık görülür.

Pişiği oluşturan nedenlerin başında derinin aşırı nemlenmesi gelir. Ilık nemli ortam ve sürtünme bir süre sonra derinin doğal koruma fonksiyonunu bozar, ayrıca idrar ve gaytadaki amonyum deriyi zedeler, temizleyici ürünler, ürünlerin içindeki parfüm ve koruyucu gibi maddeler deri zedelenmesini artırır. Bir süre sonra mantar (muhtemel Candida albicans) ve bakteri kontaminasyonu eklenir.

Kundak bezinin temas ettiği çıkıntılı bölgeler tutulur, kıvrımlar tutulmaz. Şiddetli tutulumlarda kıvrımlar da etkilebilir.

Yaygın hafif kırmızı alanlarla başlar, tablo ilerledikçe kızarıklık koyulaşır, kabarık ve içi su dolu kabarcıklar, cerahatli kabarcıklar ve hatta yara açılması da görülebilir.

Pişik tanısı klinik olarak konur, tedavide direnç varsa bu bölgeyi diğer hastalıklarından ayırmak gerekir. Böyle bir durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanının etraflıca değerlendirmesi gerekmektedir. Sedef hastalığı, mantar hastalıkları, ekzemalar ve çinko eksikliği başta olmak üzere birçok hastalık için ayırıcı tanı yapılmalıdır.

Şiddetli pişik ataklarının çoğu 3 gün içinde kendiliğinden yatışır. Şiddetli tutulumlar genellikle kronik irritanlar veya kandida veya bakterilerle sekonder enfeksiyonlara bağlıdır.

Pişik tedavisi;
Pişik oluşumu aşağıdaki önlemlerle azaltılabilir;

  1. Arabezi bölgesi temiz tutulmalı ve nazikçe kurulanmalı (ılık su ve deterjan olmayan özellikteki temizleyicilerle ıslatılmış pamuklarla) ve ara bezini sık değiştirilmeli
  2. Bölgede irritan ve allerjen özellikteki ürünler kullanılmamalı; hipoallerjik veya bez arabezleri daha az irritan olabilir.
  3. Deri periodik olarak hava ile temas ettirilmeli bebeğin altı sık sık açık bırakılmalı
  4. Çinko oksit gibi koruyucu krem ve merhemler, vazelin, mineral yağlar, bebe yağları, lanolin deriyi nemli tutar ve iyileşmeye yardım eder.
  5. Daha şiddetli durumlarda bir dermatolog kontrolünde kortizonlu kremlerden yararlanılabilir. Bu bölge kapalı ve nemli olduğundan yanlış kullanılan kremler zararlı olabilir, bu nedenle dermatoloji uzmanının önerileri ile kullanılmalıdır
  6. Pişik üzerine mantar oluşmuşsa yine dermatolog tarafından belirlenen mantar kremleri kullanılmalıdır
  7. Mikrobik bir gelişim varsa antibiyotikli kremlerden yararlanılması gerekebilir
  8. Pudralar nemliliği ve sürtünmeyi azalttığı için kullanılabilir fakat kazara bebeğin nefes borusuna kaçabileceğinden çok dikkatli kullanılmalıdır

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.