Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı terlemeyi önlemek için bazı tedavi seçenekleri vardır; 

Lokal uygulanan tedaviler; bu tip tedaviler koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemelerinin tedavisi için uygundur. 

  • Aliminyumklorid tuzları içeren ürünler; Aluminum kloridter kanallarının ağızlarını mekanik olarak kapatarak terlemeyi azaltabilir. Koltukaltıterlemesiolankişilerdebu tip ürünler yeterli olabilir. Tekrarlayan günlük uygulamalar gereklidir. Deri uygulamadan önce kuru olmalıdır, nemlilik irritan etkilerini artırır. Uygulamadan hemen önce yıkanmaktan kaçınılmalıdır. Ter bezlerinin daha az aktif olduğu gece kullanım daha doğrudur, sabah da kullanılabilir. Etki oluşuncaya kadar her gece kullanılır, sonra bir iki gün ara verilebilir. Yan etkileri tahriş ve yanma hissidir.
  • Aldehitler; Formaldehit veya glutaraldehit avuç içi ve ayak tabanına uygulanabilir. Koltukaltı için irritandırlar. 
  •  Antikolinerjik ajanlar; Skopolamin ve atropin gibi antikolinerjik ajanların deriden emilimleri zayıf olduğundansık tercih edilmezler. 

Sistemik uygulanan tedaviler; bu tedavi yöntemleri yan etkileri nedeni ile tavsiye edilmez. 

  • Antikolinerjikler; Antikolinerjikilaçlarterlemeyiazaltabilmeklebirliktesıklıkla ağız kuruluğu, uyum bozuklukları,idrar yapamama ve hafıza kaybı yapabilirler. 
  • AntidepresanlarveTrankilizanlar; anksiyetevepskolojikkaynaklıterlemeyiazaltaraketkiliolabilirler.
  • Betablokerlervekalsiyumkanalblokerleri; hafif ve orta dereceli etkili oldukları bildirilmiştir. Çoğu kişi bu ilaçları uzun süre tolere edemez.

Bir nonsteroidal antienfllamatuarilaçolan indometazinileterlemedeazalmabildirilmiştir. 

Terleme tedavisinde diğer yöntemler; 

  • İyontoforez;avuç içi, ayak tabanı terlemesi için basit, güvenli, ekonomik yöntemlerinden biridir. Eller ve ayaklar su içinde ıslandıktan sonra nemli elektrodlar uygulanarak yapılır. Ter bezi ağızlarında tıkaçlar oluşturduğu yada elektriksel değişim yaparak salgıyı engellediği bildirilmektedir. Yan etkileri oldukça azdır; avuç içleri çok kuruyabilir, çatlayabilir. Bu nemlendirici kullanımı ile azaltılabilir. Koltukaltındauygulanması zordur ve daha irritan olduğu gösterilmiştir. Başlangıçta haftada 3 kez yapılmalıdır. Sonra haftada bir kez yeterli olur.Gebelere, kalp pili kullananlara yapılmamalıdır. 
  • Botulinum toksinienjeksiyonu; lokal terlemenin cerrahi olmayan yöntemleri arasında en etkilisidir. Terleyen alana 1.5 cm lik aralıklarla deri içine enjekte edilir. Etkisi 3 günde başlar, 4-8 ay kadar sürer. Enjeksiyon ağrısını azaltmak için lokal anestezi yöntemleri kullanılır. Başlıca yan etkisi özellikle enjekte edilen geçici kas zayıflığıdır. Nadiren antikor oluşumuna bağlı olarak etkisizlik olabilir. Hastalar tedaviden sonra ellerini kullanabilirler. 

Cerrahi tedavi yöntemleri; Kontrol altına alınamayan durumlardakoltukaltı terbezlerinin cerrahi çıkarılması, lipsuctionveya sempatektomi yapılabilir.

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.